ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΔΕΣΣΑΣ: ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ-ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ-ΜΙΣΘΩΣΗ ΛΑΤΟΜΕΙΟΥ...

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Έδεσσας την 30/10 και αμέσως μετά το πέρας των ερωτήσεων και απαντήσεων των Δημοτικών Συμβούλων και του Δημάρχου Έδεσσας, αντίστοιχα, άρχισε η συζήτηση των 43 θεμάτων της ημερήσιας διάταξης. Διαβάστε παρακάτω τι ακριβώς συζητήθηκε σε ορισμένα από αυτά:

1.ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΕΣ:

Με αφορμή συζήτηση θεμάτων, σχετικά με επιχορηγήσεις επιχειρήσεων κλπ αθλητών του Δήμου Έδεσσας και συγκεκριμένα, με 30.000,00 ευρώ τη ΔΗ.Κ.Ε.Δ.Ε, με 20.000,00 ευρώ την επιχείρηση ‘’ΕΥ ΖΗΝ’’, με 118.000,00 ευρώ τις σχολικές επιτροπές για κάλυψη λειτουργικών τους αναγκών, ο Δημητριάδης Βασίλης, πρότεινε να δοθεί και το ποσό που απαιτείται και ανέρχεται στις 15.000,00 ευρώ  περίπου για να πληρωθούν τα οφειλόμενα στις διαμαρτυρόμενες καθαρίστριες του Δήμου (ΔΕΣ ΕΔΩ).

Απάντηση έδωσε ο Προεδρεύων της συνεδρίασης λέγοντας ότι κάτι τέτοιοι δεν προβλέπεται από την κείμενη Νομοθεσία. Επίσης, με το ποσό των 1.500,00 ευρώ έκαστος επιχορηγούνται και δύο τοπικοί αθλητές οι οποίοι συμμετέχουν σε παγκόσμιους αγώνες, το κόστος των οποίων δεν επαρκεί, γι΄αυτό ανέλαβε για τον έναν από αυτούς, να το καλύψει ο γνωστός παράγοντας της ομάδας του Εδεσσαϊκού Σταυρόπουλος  Κώστας.

2.ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ Ή ΜΗ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΤΕΛΩΝ  ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ:

Αρκετή κουβέντα και συζήτηση έγινε για την αναπροσαρμογή ή όχι διαφόρων τελών του Δήμου Έδεσσας για τους δημότες. Ο Φουνταλής Μιχάλης πρότεινε όχι μόνο να μη γίνει ουδεμία αύξηση αλλά αντίθετα να γίνει οριζόντια μείωση όλων κατά 30% και παράλληλα διεκδίκηση των πόρων από την κεντρική κυβέρνηση. Τελικά για όλα προτάθηκε η μηδενική αύξηση, εκτός των τελών και δικαιωμάτων άρδευσης και συντήρησης αγροτικών και δημοτικών οδών και χρήσης δημοτικών εκτάσεων που αποφασίσθηκε αύξηση κατά 20%.

Ο Σόντρας Γιάννης πρότεινε την καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών του Δήμου, ώστε να παρέχονται άριστες υπηρεσίες στους δημότες. Σε μία καταγγελία προέβη ο Δημητριάδης Βασίλης, σχετικά με την ΜΗ πραγματική χρέωση των ωρών κατανάλωσης άρδευσης για κάθε αγρότη, παρά μόνο του ότι ο Δήμος επαφίεται στα στοιχεία που καταγράφει ο εκάστοτε υδρονομέας. Πρότεινε να τεθεί σε εφαρμογή το σύστημα της ηλεκτρονικής άρδευσης, με την τοποθέτηση μηχανημάτων προπληρωμένων καρτών.

Απαντώντας ο Δήμαρχος, έκανε γνωστό ότι τώρα πλέον υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης από τις υπηρεσίες του Δήμου στο Ε-9 του καθενός, οπότε θα γίνεται καλύτερα η διασταύρωση της ακίνητης περιουσίας του κάθε αγρότη. Αναφερόμενος στην παραχώρηση της καθαριότητας σε ιδιώτες, υπεραμύνθηκε αυτής ο Δήμαρχος, λέγοντας ότι ΄’’Αν μπορούσαμε να εισπράξουμε όσα οφείλονται θα ήταν πολλή διαφορετική η κατάσταση και θα είχαμε μείωση των τελών’’.

3. ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΣΤΗΝ τ.κ ΝΗΣΙΟΥ-ΠΕΛΛΑΣ

Μεγάλο μέρος της συνεδρίασης καταναλώθηκε για την συζήτηση του 30ου θέματος που αφορούσε τη λήψη απόφασης για τη μίσθωση του δημοτικού λατομείου μαρμάρων στην τ.κ Νησίου-Πέλλας. Αρχικά τον λόγο έλαβε εκπρόσωπος της εταιρείας που εκμεταλλεύεται την περιοχή, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου, αρνείται να παραλάβει τα μισθώματα, τα οποία είναι κατατεθειμένα στο Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι το ποσό ανέρχεται στις 20.000,00 ευρώ  και αφορά μισθώματα από το έτος 2007!. Επεσήμανε ότι η εταιρεία που εκπροσωπεί, δίνει μισθώματα και οικονομικό κέρδος στον Δήμο, αλλά έκανε γνωστή παγκοσμίως και την Έδεσσα, αφού με τα μάρμαρα του Νησίου έγινε και το μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα. Ακούσθηκαν πολλά επιχειρήματα και από τις δύο πλευρές, όπως π.χ ότι η περιοχή έχει χαρακτηρισθεί ως ΝΑΤΟΥΡΑ, και δεν μπορούν να γίνουν εργασίες, ότι οι κάτοικοι είναι αντίθετοι στην εξόρυξη του μαρμάρου, ότι η εταιρεία δεν εκπληρώνει τις συμβατικές της υποχρεώσεις ως προς την κατάσταση του περιβάλλοντα χώρου και πολλά άλλα.

Η αντιπολίτευση τάχθηκε κατά της παραλαβής των χρημάτων, αφού σύμφωνα με τα έγγραφα δεν υπάρχει μίσθωμα. Ο Δήμαρχος πρότεινε να παρθούν τα χρήματα ως αποζημίωση αυθαίρετης χρήσης, και όταν αποφασίσει σχετικά η δικαιοσύνη, θα πράξουν ανάλογα, γεγονός για το οποίο ο Σόντρας Γιάννης παρατήρηση ότι αν παρθούν τα χρήματα είναι σαν να παραδέχεται ο Δήμος την ύπαρξη μίσθωσης την οποία θα χρησιμοποιήσει ανάλογα η εταιρεία στα δικαστήρια. Τελικά ύστερα από ψηφοφορία, αποφασίσθηκε να παρθούν τα χρήματα. Κατά τα λοιπά τα υπόλοιπα θέματα, ψηφίσθηκαν είτε ομόφωνα, είτε κατά πλειοψηφία.

Ρεπορτάζ By Sakis

 

Επικοινωνία