ΣΤΗΝ ''ΕΝΤΑΤΙΚΗ'' ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ Π.Ε ΠΕΛΛΑΣ (ΒΙΝΤΕΟ)

Διοικητής Νοσοκομείου Πέλλας: ''Αν δε βάλουν πλάτη οι γιατροί, τον Νοέμβριο θα υπάρχει πρόβλημα με τις εφημερίες στα δύο Νοσοκομεία''!

Με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Θεοδωρίδη Θεόδωρου, πραγματοποιήθηκε σήμερα (02/11) μεσημβρινές ώρες στην έδρα της  Π.Ε Πέλλας, επείγουσα συνάντηση για τα προβλήματα στα Νοσοκομεία Έδεσσας και Γιαννιτσών, καθώς και στα Κέντρα Υγείας του Νομού. Στη σύσκεψη, την οποία συντόνισε ο κ. Θεοδωρίδης, συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Έδεσσας, Πέλλας και Σκύδρας κκ. Δημήτριος Γιάννου, Γρηγόριος Στάμκος και Αικατερίνη Ιγνατιάδου αντίστοιχα, ενώ χωρίς εκπροσώπηση έμεινε η Αλμωπία (ΔΕΣ ΕΔΩ), η Περιφερειακή Σύμβουλος κα. Μαρία Ζωγράφου - Τσαντάκη, ο Πρόεδρος του  Επιμελητηρίου κ. Ιορδάνης Τσώτσος...

... εκπρόσωποι των βουλευτών, ο Διοικητής των  Νοσοκομείων Έδεσσας και Γιαννιτσών κ. Ηλίας Τσιαμήτρος, ο κ. Θωμάς Μουμτζιδέλης, ως  εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Πέλλας, οι Διευθυντές των Ιατρικών Υπηρεσιών κκ. Χ.  Κοντοβίτσης και Γ. Κουτσός, οι Πρόεδροι των Επιστημονικών Συμβουλίων Έδεσσας και  Γιαννιτσών κκ. Π. Μακρίδης και Α. Καρασακαλίδης αντίστοιχα, ο κ. Ι. Γενναρίδης, Πρόεδρος  ΕΝΙΠ, οι Πρόεδροι των σωματείων εργαζομένων κα. Ε. Γκέλου και Α. Καραϊσκάκης,  δημοσιογράφοι και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Αρχικά τον λόγο έλαβε ο οικοδεσπότης Αντιπεριφερειάρχης, ο οποίος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, δίνοντας το «στίγμα» για τη συζήτηση, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση έχει ξεπεράσει πλέον τα όρια ανοχής του προσωπικού και των νοσηλευομένων και απαιτείται η άμεση κινητοποίηση και ανταπόκριση της πολιτείας. Επιγραμματικά, τα επείγοντα προβλήματα για τα οποία απαιτείται άμεσα λύση είναι η κάλυψη των εφημεριών των ιατρών και νέες προσλήψεις σ’ όλες τις ειδικότητες...

... η βελτίωση των κτιριακών υποδομών (με κυριότερο τη μεταφορά της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο Νοσοκομείο της Έδεσσας), καθώς και ο ιατρο-τεχνολογικός εξοπλισμός (με πρώτο την προμήθεια αξονικού τομογράφου για το Νοσοκομείο των Γιαννιτσών).  Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική, αναδεικνύοντας τον κίνδυνο που έχει δημιουργηθεί για τους ασθενείς από τις ελλείψεις, αλλά και την εξάντληση των  ορίων αντοχής του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Τονίστηκε ότι απαιτείται η αυτόνομη και ασφαλής λειτουργία των Νοσοκομείων, η ενδυνάμωση των Κέντρων Υγείας, η βελτίωση των συνθηκών περίθαλψης με διοικητικά μέτρα και η εξασφάλιση της χρηματοδότησης για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών οι οποίες, μέχρι ένα κρίσιμο επίπεδο, είναι ανελαστικές. Στην συνέχεια τον λόγο πήρε η Δήμαρχος Σκύδρας Ιγνατιάδου Κατερίνα, η οποία χαρακτήρισε την κατάσταση των Νοσοκομείων ζοφερή και θλιβερή, ειδικότερα στο θέμα των εφημεριών.

Ο Δήμαρχος Έδεσσας Γιάννου Δημήτρης, έχοντας και επαγγελματική σχέση με το θέμα, τόνισε ότι το ίδιο πρόβλημα υπήρχε και πριν 3-4 χρόνια, χωρίς να βρεθεί από τότε λύση. Μάλιστα επεσήμανε ότι για τον Ευρωπαίο πολίτη, τα παραπάνω αιτήματα θεωρούνται αδιανόητα να μην υπάρχουν στον αιώνα που ζούμε. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Δήμαρχος Πέλλας, που ανέφερε ότι ‘’ Δεν πρέπει να λειτουργήσουμε αποσπασματικά, αλλά οργανωμένα’’, ενώ κατέκρινε την ύπαρξη ενός Διοικητή και στα δύο Νοσοκομεία της Πέλλας.

Στην συνέχεια ο Διοικητής του Νοσοκομείου Πέλλας, Τσιαμήτρος Ηλίας, ανέφερε αναλυτικά τα προβλήματα των Νοσοκομείων, για την έλλειψη προσωπικού, υλικών κλπ θέματα. Στην συνέχεια τον λόγο πήραν οι εκπρόσωποι των ιατρών και των εργαζομένων στα Νοσοκομεία, οι οποίοι ανέφεραν και αυτοί με τη σειρά τους τα κλαδικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν (ελλέιψεις προσωπικού, υλικών, μη χορήγηση αδειών και ρεπό κλπ.). Ιδιαίτερα επισημάνθηκε ότι θα πρέπει τα Νοσοκομεία να λειτουργούν αυτοτελώς, αφού με την κοινή Διοίκηση δεν υπάρχει κανένα οικονομικό όφελος.

Μάλιστα από γιατρό του Νοσοκομείου Γιαννιτσών, τέθηκε και το θέμα της λειτουργίας των Κ.Υ μόνο κατά τις πρωινές ώρες, και στην συνέχεια το ιατρικό προσωπικό να προσφέρει τις υπηρεσίες του στα δύο Νοσοκομεία, πρόταση στην οποία αντέδρασε έμμεσα η Δήμαρχος της Σκύδρας, αλλά και ο συντονιστής της συζήτησης. Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πέλλας Τσώτσος Ιορδάνης, πρότεινε το θέμα να τεθεί ομαδικά και μέσω της περιφέρειας, αναφέροντας μάλιστα ότι θα ήταν καλύτερα η Πέλλα, η Ημαθία και η Πιερία, να ανήκαν στην Δυτική Μακεδονία στην οποία γίνεται ισομερή κατανομή των πόρων γενικότερα, καθ΄όσον στην Κεντρική Μακεδονία, πάντα τη…  μερίδα του λέοντος λαμβάνει η συμπρωτεύουσα!. Δείτε το σχετικό βίντεο ΕΔΩ:

Ρεπορτάζ By Sakis

Επικοινωνία