ΣΚΥΔΡΑ: ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Κατά τη διπλή  προχθεσινή (13/11) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σκύδρας (ΔΕΣ ΚΑΙ ΕΔΩ), και αφού διαπιστώθηκε η σχετική απαρτία, ο Προεδρεύων κήρυξε αρχικά την έναρξη της τακτικής συνεδρίασης. Τον λόγο έλαβε η Δήμαρχος Σκύδρας η οποία ενημέρωση το Σώμα για διάφορα θέματα, ενώ στην συνέχεια συζητήθηκαν τα οκτώ θέματα της τακτικής και στην συνέχεια τα δύο θέματα της ειδικής συνεδρίασης. Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά:

1.Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΩΜΑ ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Η Δήμαρχος Σκύδρας έκανε γνωστό στο Σώμα την πρωτοβουλία των μαθητών των Γυμνασίων Σκύδρας, Καλής και Πετριάς, για την επιστολή που απέστειλαν σχετικά με τις τελευταίες δηλώσεις   του Υπουργού Παιδείας Φίλη Νικολάου για τους Πόντιους, χαρακτηρίζοντας αυτούς (μαθητές) για την κίνησή τους αυτή, ενεργούς πολίτες, και ανιστόρητες και ασεβείς τις δηλώσεις του Υπουργού. Πρότεινε να εκδοθεί σχετικό ψήφισμα από το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο να καταδικάζει τις δηλώσεις, ζητώντας παράλληλα να μην εξαιρεθεί η ύλη από τα βιβλία για την ιστορία των Ελλήνων του Πόντου. Ο Δημοτικός Σύμβουλος της Αντιπολίτευσης Κανάκης Μανώλης ζήτησε να πληροφορηθεί το περιεχόμενο του κειμένου του ψηφίσματος, ώστε να έχουν γνώμη και άποψη γι΄αυτό, προκειμένου αποφευχθούν εθνικιστικοί όροι!.

Επίσης πρότεινε να συμπεριληφθεί στο ψήφισμα το γεγονός ότι αυτές οι δηλώσεις έγιναν σκόπιμα και για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τα καθημερινά προβλήματα  που απασχολούν τον Ελληνικό λαό. Το αυτό ζήτησε και ο Καραγιάννης Μιχάλης (γραπτό κείμενο). Τελικά η πρόταση για έκδοση ψηφίσματος, πέρασε κατά πλειοψηφία, με την αρνητική ψήφο του Κανάκη Μανώλη, αφού η παραπάνω πρότασή του δεν έγινε δεκτή. Η ενημέρωση συνεχίσθηκε για τα αποτελέσματα της έκτακτης γενικής συνέλευσης της Π.Ε.Δ που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα, καθώς και τις προτάσεις που τέθηκαν σ΄αυτήν. Το θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων  όπως ήταν αναμενόμενο, τέθηκε στην… ατζέντα της ενημέρωσης, όπου για μία ακόμη φορά δηλώθηκε η στήριξη του Δήμου στον αγώνα των αγροτών-κτηνοτρόφων.

Για τη  διαφαινόμενη κατάργηση Αστυνομικών Υπηρεσιών στην Π.Ε Πέλλας, αν και δεν αγγίζει προς το παρόν το Αστυνομικό Τμήμα Σκύδρας, ενημέρωση παρείχε ο Αντιδήμαρχος Λαούντος Μιχάλης, ο οποίος μετείχε στην προ ημερών σύσκεψη στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι τελικά η πρόταση για κατάργηση των Α.Τ Κ.Βρύσης και Άρνισσας θα υλοποιηθεί. Τέλος τέθηκε και το θέμα της διοργάνωσης του Καρναβαλιού και η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προ ημερών στο Δημαρχείο για το θέμα αυτό με τον Εμπορικό Σύλλογο κλπ φορείς του Δήμου.

2.ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ:

Αμέσως μετά άρχισε η συζήτηση των οκτώ θεμάτων της ημερήσιας διάταξης που ψηφίσθηκαν ομόφωνα. Μεταξύ αυτών, και με αφορμή την ενίσχυση του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων και Φίλων με αναπηρίες, με το ποσό των 2.000,00 ευρώ, η Δήμαρχος ανακοίνωσε ότι στις άμεσες προτεραιότητες του Δήμου βρίσκεται η ίδρυση ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ, και η στελέχωση του με προσωπικό, ανεύρεση χώρου κλπ διευθέτηση εκκρεμοτήτων, ώστε να ανακουφισθεί η ευπαθείς αυτή ομάδα συμπολιτών μας, όπως ανέφερε. Επίσης, παρά την εισήγηση της Υπηρεσίας για αύξηση των τελών άρδευσης για το έτος 2016, στα 26,00 ευρώ, η πολιτική εισήγηση και απόφαση, είναι να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα, δηλαδή των 20,00 ευρώ ετησίως.

3.ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ:

α. ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΤΟΥΣ 2016 ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΚΥΔΡΑΣ:

Ύστερα από μία 10λεπτη διακοπή και αφού και πάλι διαπιστώθηκε η ύπαρξη απαρτίας, η συνεδρίαση συνεχίσθηκε με τη συζήτηση των δύο θεμάτων της ημερήσιας διάταξης. Το πρώτο θέμα αφορούσε την έγκριση του προϋπολογισμού έτους 2016, το οποίο χαρακτηρίσθηκε από όλους ως η κορυφαία στιγμή και ως πεδίο ανταλλαγής απόψεων, θέσεων και προτάσεων, αλλά και διαφωνιών όπως με δηκτικό χιούμορ συμπλήρωσε η Δήμαρχος Σκύδρας. Τον προϋπολογισμό προλόγισε και ανέπτυξε αρμόδια υπάλληλος του Δήμου, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, και ότι έγινε το καλύτερο που θα μπορούσε να γίνει.

Ο Καραγιάννης Μιχάλης, χαρακτήρισε αυτόν ότι είναι προϋπολογισμός που ικανοποιεί μόνο βασικές ανάγκες του Δήμου (μισθοδοσία προσωπικού) κλπ, χωρίς όμως να έχει έργα αναπτυξιακού χαρακτήρα. Και συνεχίζοντας ανέφερε ότι: ‘’Είναι ευθύνη σας η εφαρμογή του. Ψηφίζω μεν αυτόν, αλλά διαφωνώ στα επιμέρους θέματα και ειδικότερα, στην δαπάνη για αλλαγή πλακιδίων, η οποία (δαπάνη) πρέπει να διατεθεί για αντιπλημμυρικά έργα, στον καθαρισμό των κοινοχρήστων χώρων με απευθείας ανάθεση και όχι με διαγωνισμό’’ καταλογίζοντας στο σημείο αυτό σκοπιμότητα στην Δήμαρχο, καθ΄όσον όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ‘’Θέλει να κάνει αναθέσεις απευθείας και  εκεί που επιθυμεί, γι΄αυτό και δεν θέλει διαγωνισμό’’, καθώς και για τον Γενικό Πολεοδομικό Κανονισμό της περιοχής.

Μάλιστα πρότεινε για τον καθαρισμό των χώρων, η ανάθεση να γίνεται μέσω διαγωνισμού και ένα μικρό  ποσό από αυτό που προβλέπεται να γίνεται με απευθείας ανάθεση, σε περίπτωση που προκύψει κατεπείγουσα ανάγκη. Εντύπωση προκάλεσε η… χλιαρή αντίδραση της Δημάρχου, στις αιτιάσεις του Καραγιάννη για σκοπιμότητες στις αναθέσεις έργων. Αντίθετος δήλωσε στον υπό κατάθεση προϋπολογισμό και ο Κανάκης Μανόλης. Τελικά ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε- ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία.

β. ΕΓΚΡΙΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ (Ο.Π.Δ) 2016 ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΚΥΔΡΑΣ:

Λαβών τον λόγο η Δήμαρχος Σκύδρας, αναφέρθηκε στα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς και σε άλλους τομείς δραστηριοτήτων της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής του Δήμου (ΚΑΠΗ, διάφορες εκδηλώσεις) κλπ. Αναφορά επίσης έκανε και για την υποχρηματοδότηση της ΣΑΤΑ, η οποία έχει να εκταμιευθεί από τον Απρίλιο 2015, καθώς και στην κατάργηση εσόδων κλπ χρηματοδοτήσεις από το κεντρικό κράτος, με ταυτόχρονη αύξηση των υποχρεώσεων του Δήμου. Ζήτησε δε να ψηφίσουν το ανωτέρω Ο.Π.Δ, το οποίο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με την αρνητική ψήφο του Κανάκη Μανόλη, με τη συναίνεση δε του Καραγιάννη Μιχάλη με εξαίρεση όμως τις τρεις παραπάνω τροποποιήσεις που ανέφερε και για τον προϋπολογισμό.

Ρεπορτάζ By Sakis

 

 

 

Επικοινωνία