ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΤΑΓΗ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΑΜΥΝΑΣ-ΤΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΚΥΔΡΑΣ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗΣ Σ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Η διαταγή πληρωμής είναι μια δικαστική επιταγή που εκδίδει ο δικαστής, με την οποία διατάζει τον οφειλέτη να πληρώσει στο δανειστή το πρόδηλο χρηματικό χρέος του. Η πράξη αυτή καταχωρίζεται σε δημόσιο έγγραφο που δημιουργεί μαχητό τεκμήριο ενοχής του οφειλέτη. Με τον τρόπο της έκδοσης διαταγής πληρωμής επιδιώκουν, κατά κύριο λόγο, οι Τράπεζες, την είσπραξη οφειλών από τους οφειλέτες και τους δανειολήπτες. Αποτελεί δε, συνήθη τακτική από τις Τράπεζες λόγω των εξής πλεονεκτημάτων της :

1) Αποτελεί εκτελεστό τίτλο. Δίνεται, δηλαδή, η δυνατότητα στο δανειστή να επιχειρήσει την έναρξη της εκτέλεσης και την επίταξη του ποσού που του οφείλεται επιβάλλοντας κατάσχεση και ορίζοντας πλειστηριασμό.

2) Εκδίδεται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Δεν απαιτείται προσδιορισμός δικασίμου, ούτε διεξάγεται συζήτηση σε ακροατήριο.

3) Περιορίζεται το κόστος. Απαιτείται απλή κατάθεση, δικαστικό ένσημο και κοινοποίηση στον οφειλέτη για να ξεκινήσουν οι προθεσμίες.

4) Ελαφρύνει το δικαστήριο δεδομένου ότι ο όγκος των χρηματικών απαιτήσεων των δανειστών είναι τεράστιος.

Τι μπορείτε όμως να κάνετε για να αμυνθείτε έναντι της διαταγής πληρωμής;

Εφόσον δεν οφείλετε το ποσό που καλείστε να πληρώσετε με την διαταγή πληρωμής (το ποσό αναγράφεται αναλυτικά στην τελευταία σελίδα της διαταγής πληρωμής, όπου βρίσκεται η επιταγή προς εκτέλεση) πρέπει για να προστατευθείτε να ασκήσετε, μέσω του δικηγόρου σας, κατά της διαταγής πληρωμής, ανακοπή, αίτηση αναστολής και να ζητήσετε και προσωρινή διαταγή στο αρμόδιο Δικαστήριο (είναι αυτό από το οποίο εκδόθηκε η διαταγή πληρωμής).

Τι είναι όμως η ανακοπή κατά της διαταγής πληρωμής;

Με την ανακοπή κατά της διαταγής πληρωμής επιδιώκετε να ακυρώσετε τη διαταγή. Είναι δικόγραφο που κατατίθεται στη γραμματεία του δικαστηρίου που εξέδωσε τη διαταγή πληρωμής, ορίζεται δικάσιμος και επιδίδεται με επιμέλειά σας σε αυτόν με αίτηση του οποίου εκδόθηκε η διαταγή πληρωμής, δηλαδή σε αυτόν που σας επέδωσε τη διαταγή πληρωμής. Δικάσιμος είναι η ημερομηνία που θα γίνει το δικαστήριο.

Τι είδους απόφαση μπορεί να εκδοθεί για την ανακοπή που καταθέσατε για να προσβάλετε την διαταγή πληρωμής που σας επεδόθη;

Η απόφαση που θα εκδοθεί από το ως άνω δικαστήριο δύναται είτε να ακυρώνει τη διαταγή πληρωμής, είτε να τη διορθώνει για παράδειγμα ως προς το ποσό που πρέπει να πληρώσετε, είτε την αφήνει ως έχει, αναγνωρίζοντας την εγκυρότητά της.

Υπάρχει προθεσμία για ν' ασκήσω την ανακοπή κατά της διαταγής πληρωμής;

Μπορείτε ν'ασκήσετε την ανακοπή μέσα σε 15 εργάσιμες ημέρες από τότε που σας επιδόθηκε για πρώτη φορά η διαταγή πληρωμής, ή μέσα σε δέκα ημέρες από τότε που σας επιδόθηκε η ίδια διαταγή πληρωμής για δεύτερη φορά.

Αν δεν ασκήσετε ανακοπή μέσα σε αυτές τις προθεσμίες χάνετε το δικαίωμα άσκησης ανακοπής κατά της διαταγής πληρωμής και έτσι δεν μπορείτε πια να την ακυρώσετε. Μόνο η άσκηση ανακοπής κατά της διαταγής πληρωμής δεν σας προστατεύει από την κατάσχεση.
Για να προστατευθείτε από την κατάσχεση περιουσιακών σας στοιχείων, πρέπει, εκτός από ανακοπή κατά της διαταγής πληρωμής, να ασκήσετε ταυτόχρονα και αίτηση αναστολής με αίτημα προσωρινής διαταγής.

Τι είναι η αίτηση αναστολής της διαταγής πληρωμής;

Η αίτηση αναστολής είναι και αυτή δικόγραφο, ασκείται όπως ακριβώς και η ανακοπή ( με κατάθεση του δικογράφου στη γραμματεία του Δικαστηρίου και επίδοση του αντιγράφου του δικογράφου στον αντίδικο) μέσα στην ίδια προθεσμία (15 εργάσιμες ημέρες από τότε που σας επιδόθηκε η διαταγή πληρωμής) και για τη συζήτηση αυτής γίνεται επίσης δικαστήριο (διαδικασία στο ακροατήριο). Με την αίτηση αναστολής ζητούμε – όχι την ακύρωση της διαταγής πληρωμής, όπως με την ανακοπή, αλλά – την αναστολή ( διακοπή ) κάθε πράξης εκτέλεσης (δηλαδή κατάσχεσης των περιουσιακών μας στοιχείων) μέχρι να εκδοθεί απόφαση επί της ανακοπής που ασκήσαμε. Σαφέστατα, η αίτηση αναστολής της εκτέλεσης συζητείται πριν την ανακοπή, προκειμένου να ζητηθεί άμεσα η αναστολή της εκτέλεσης.

Αν το δικαστήριο που εκδικάσει την αίτηση αναστολής θεωρήσει πιθανό (πιθανολογήσει) ότι η ανακοπή μας θα γίνει δεκτή από το δικαστήριο που θα τη εκδικάσει, αφού εξετάσει τους λόγους της, τότε εκδίδει απόφαση με την οποία κάνει δεκτή την αίτηση αναστολής και διατάσσει την αναστολή κάθε πράξης εκτέλεσης (κατάσχεσης), μέχρι την έκδοση απόφασης επί της ανακοπής που ασκήσαμε κατά της ίδιας διαταγής πληρωμής.

Αν το δικαστήριο απορρίψει την αίτηση αναστολής, τότε ο αντίδικος μπορεί να προβεί σε κατάσχεση κάθε περιουσιακού σας στοιχείου, ανεξάρτητα αν έχετε ασκήσει ανακοπή κατά της διαταγής πληρωμής.

Τι είναι όμως η προσωρινή διαταγή;

Αφού περάσουν τρεις εργάσιμες ημέρες από τότε που σας κοινοποιήθηκε η διαταγή πληρωμής, ο αντίδικος μπορεί να προβεί σε κατάσχεση σε βάρος της περιουσίας σας. Πρέπει λοιπόν να ασκήσετε ανακοπή κατά της διαταγής πληρωμής και αίτηση αναστολής με αίτημα προσωρινής διαταγής.

Το αίτημα είναι να εκδοθεί προσωρινή διαταγή με την οποία θα διατάσσει ο δικαστής την αναστολή κάθε πράξης εκτέλεσης (κατάσχεσης ) σε βάρος σας, μέχρι την έκδοση απόφασης επί της αίτησης αναστολής που ασκήσατε κατά της διαταγής πληρωμής. Για τη χορήγηση προσωρινής διαταγής, γίνεται μία πολύ σύντομη διαδικασία ενώπιον του αρμόδιου Δικαστηρίου.

Θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι:
Η άσκηση της ανακοπής, της αίτησης αναστολής εκτέλεσης δεν συνεπάγεται αυτόματα και την ευδοκίμηση αυτών. Αν δεν έχετε ουσιαστικό λόγο ανακοπής και ο πιο ουσιαστικός από όλους είναι ότι δεν οφείλετε το ποσό που έχετε διαταγή να πληρώσετε, τότε τα δικόγραφά σας θα  απορριφθούν και  εσείς θα έχετε χάσει χρόνο και χρήμα, ενώ φυσικά θα εξακολουθείτε να οφείλετε το ποσό της διαταγής πληρωμής. Οπότε πρέπει να συμβουλευτείτε το  Δικηγόρο σας και να αποφασίσετε προσεκτικά και ψύχραιμα για το εάν θέλετε να προχωρήσετε σε ανακοπή και αίτηση αναστολής εκτέλεσης με προσωρινή διαταγή κατά της διαταγής πληρωμής που σας έχει επιδοθεί. 

 

Επικοινωνία